2021 TYT – AYT ÇALIŞMALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 6 MADDE
Herkese merhabalar. Öğrencilerimiz bu zamanlarda nasıl bir YKS çalışması sergilemeli? 2021 tayfayı bekleyen durumlar neler? TYT-AYT dengesi nasıl kurulmalı? 6 şey var ki bunları kesinlikle yapmanız gerekiyor.
YKS’ye hazırlanan öğrenciler için en kritik aylar Aralık – Ocak – Şubat aylarıdır. Bunun nedeni, öğrencilerin bu aylarda kırılma yaşamasıdır. Öğrenciler bu aylardan sonra tamam iyi bir çalışma sergiliyorum devam edelim ya da başaramadım, çok kararsız kaldım bu sene olmayacak galibe diyebilir. Özellikle 12. Sınıflar bu aylarda mezuna kalıyorum galiba diyebilirler. Bu yüzden sizden ricam, bu duruma düşmemek için bu söyleyecek olduklarımı çok iyi dinleyin.
İlk yapmanız gereken şey, TYT denemelerine başlamak. Seviyeniz ne olursa olsun her hafta bir TYT deneme sınavına girmeniz gerekiyor. TYT konularının %90’ı bitmemiş olsa bile haftada bir TYT sınavına girmenizi istiyorum. Her hafta bir deneme çözmeye başlayın.
İkinci yapmanız gereken şey -özellikle TYT’den 80 net üstü yapan öğrenciler için söyleyelim-: Okula gittiğimiz zaman bizim pek umursamadığımız, devletin bize verip de bir köşeye atmış olduğumuz MEB kitaplarına başlayabilirsiniz. TYT’de, özellikle de AYT’de daha üst seviyede net yapabilmek için MEB kaynaklarını gözden geçirmemiz gerekiyor. Elbette MEB kitaplarının tamamını tekrar etmenize gerek yok. Size tavsiyem Edebiyat, Fizik, Kimya ve Biyoloji kitaplarının bir tekrarını yapmanızdır. Matematiğiniz kötüyse onun da tekrarını yapabilirsiniz. Haftalık planlamanız içerisine 9. sınıf MEB kitaplarına günde yarım saat de olsa ders çalışma alanı eklemenizi tavsiye ediyorum.
Üçüncü yapmanız gereken şey, çalışma düzenini rutinli oluşturmalısınız. Çalışma düzeninizin belirli bir ritüeli olması lazım. Yani haftaya nasıl bir çalışma düzeni sergileyeceğim diye düşünüyorsanız, bu durum sizin belli bir çalışma ritüelinizin olmadığını gösterir. Gelecek haftadaki ve ondan sonraki haftalarda nasıl çalışacağınız, sabah kaçta kalkacağınız belli olsun. Bu aylar bunun için kırılma ayıdır. Haydi lütfen herkes çalışma rutinini oluştursun.
Pes etmek yok, hâlâ yapacağımız çok şey var. Bu şeylerden dördüncüsü, Fi planlama defterini almanız. Fi planlama defteri, sizlere bu süreçte yardımcı olabilmek için oluşturulmuş çok güzel bir planlama defteridir. Bununla ilgili birçok görsel ve mesaj bana iletiliyor. Fi planlama defterini alın veya alamıyorsanız da bir ajandada buna benzer bir planlama oluşturun. Ama şunu da söyleyelim, bir ajanda 30-40 TL civarıyken Fi planlama defteri 20-25 TL aralığında. Bu yüzden iyi bir planlama için Fi planlama defterini kesinlikle almanızı öneririm.
Beşinci yapmanız gereken şey, tabii ki de uyku dengesidir. Özellikle bu ayda mevsim geçişlerinin başlamasıyla birlikte öğrencilerimizde yavaş yavaş mayışma başlıyor, daha fazla uyumak istiyorlar. Özellikle sabahları uyanmakta zorluk çekiyorlar. Aman dikkat, bu dönem bizim için çok önemli çünkü uyku dengeniz, çalışmalarınız bu dönemde alt üst olabilir.
Son olarak altıncı şey, son 10 yılın çıkmış sorularını çözmeye başlayabilirsiniz. Bu, birinci tur tekrardır. Ben sizden yıl boyunca çıkmış soruları iki defa çözmenizi istiyorum. Başlangıç seviyesinde konu konu ilerleyin. Örneğin matematikte rasyonel sayıları bitirdiyseniz, son 10 yılın çıkmış soruları içerisinde bulunan rasyonel sayılar sorularını çözün. Konu konu son 10 yılın çıkmış sorularını pekiştirerek çözün. Bu, birinci tur tekrarımızdı. Bir de bunların hepsi bittikten yani konu eksiğimiz kalmadıktan sonra, sınava son 2-3 ay kala çıkmış soruları -bu sefer deneme şeklinde- tekrar çözmenizi istiyorum. Birinci tur tekrarına Ocak ayında başlayabilirsiniz.